Mărţişorul – tradiții şi legende


Originea exactă a tradiției Mărțisorului nu este cunoscuta cu certitudine, dar exista mai multe teorii și legende care explică apariția acestei tradiții.

Una dintre teoriile cele mai populare este că Mărțisorul a apărut ca o tradiție păgană legată de sărbătoarea solstițiului de primăvară, care marchează începutul noului an agricol. Se crede că Mărțisorul simbolizează renașterea naturii și a vieții, și că este legat de miturile legate de potop și de învierea naturii.

Alte teorii sugerează că Mărțisorul are origini dacice sau tracice, și că este legat de miturile legate de zeița Marte sau de zeița Mărțișor.

In ciuda faptului ca originea Martisorului nu este sigură, se știe că aceasta tradiție a evoluat în timp și a fost adaptată la diferite culturi și religii. De-a lungul anilor, martisorul s-a consacrat ca fiind o tradiție românească cu un profund simbolism legat de renastere, iubire si puritate.

Martisorul este o tradiție specifică României și Republicii Moldova, care se sărbătorește pe data de 1 Martie, în fiecare an. Este o obișnuință de a oferi o broșă sau o brățară (sau alt accesoriu) mic și decorat, care poate fi purtat ca amuletă sau poate fi atașat la haine, celor dragi, precum familia, prietenii sau iubitul/a. Martisorul este considerat un simbol al primăverii și al renasterii naturii, și este legat de mitul potopului și al solstițiului de primăvară.

Martisorul este compus din doua fire, unul roșu și unul alb legate împreună, simbolizand uniunea dintre cele doua forțe opuse: masculin și feminin, viață și moarte, și soarele și luna.

Este considerat un simbol de dragoste, noroc și puritate, și este considerat adesea ca fiind un simbol al iubirii. Este obișnuit ca bărbații să ofere martisoare femeilor, dar există regiuni în care este la fel de obișnuit ca femeile să ofere mărţişoare bărbaților.

Tradiția este larg răspandită în Romania, Moldova și în unele zone din Bulgaria și Serbia, și este una dintre cele mai vechi tradiții românești. Este un eveniment social, iar cei care oferă martisoare sunt considerați ca fiind înțelepți și plini de generozitate.

Este un moment așteptat și drag de către oameni, atât pentru cei care primesc martisoare, cât și pentru cei care le oferă.

În gama de produse Madamme Bijoux, sunt multe accesorii ce pot fi oferite ca şi Mărţisor, precum:

  • Brătări cu şnur roşu şi nu numai ( click aici );
  • Broşe pe care le avem într-o varietate mare de modele, dimensiuni şi culori ( click aici);
  • Accesorii de par tip fashion precum elastice de par, fundite, diademe lucrate manual in diferite nuante ( click aici )
  • Bijuterii din bronz care au preţuri reduse şi sunt accesorii potrivite pentru primăvară ( click aici )
  • Diferite modele de decoraţiuni din lemn care se personalizează la comanda ( click aici )

In lunile Februarie şi Martie, livrăm mai toate produsele însoţite de fire de mărţisor.