Ingrijirea bijuteriilor si accesoriilor


ingrijire-bijuterii-swarovski-argintSe recomandă ştergerea bijuteriilor şi accesoriilor după fiecare purtare cu un material textil uscat şi moale, preferabil bumbac, pentru a-i menţine luciul şi pentru a îndepărta orice urme de amprente, praf, particule de make-up, etc.

Se recomandă păstrarea bijuteriilor şi accesoriilor în ambalajele originale, în cutii speciale pentru bijuterii, sau în cutii personale de bijuterii, separat de alte piese, pentru a evita zgârierea şi lovirea cu alte materiale sau metale ori întrarea în contact cu diverse substanţe precum particule de parfum, odorizante de cameră sau particule ale soluţiilor de curăţenie.

Nu se recomandă purtarea permanentă a bijuteriilor sau purtarea în timpul somnului, în timpul duşului, în timpul activităţilor sportive, la piscine, saune, în timpul activităţilor casnice precum spălatul vaselor/rufelor sau în timpul altor activităţi similare în care bijuteriile ar intra în contact cu apă, detergenţi, produse cosmetice şi chimice.

Se va evita contactul bijuteriilor şi accesoriilor cu apă, săpun, parfum, acetonă, produse de make-up, produse de îngrijire personală precum creme şi loţiuni, produse de styling (fixativ) sau orice alte substanţe chimice care pot deteriora textura elementelor. Nu se recomandă păstrarea bijuteriilor în spaţii cu umezeală.  Aceste situaţii şi factorii menţionaţi pot provoca pierderea strălucirii bijuteriilor şi modificarea culorii metalelor, mătuirea pieselor, dezlipirea pietrelor sau deteriorarea stratului de suprafaţă.

Argintul este un metal preţios, care, în mod natural, oxidează în timp, în contact cu aerul (şi cu substanţele menţionate mai sus). O soluţie pentru a preveni acest lucru este păstrarea bijuteriilor în punguţe de plastic tip ziplock, închise.